Listoilla

Rakastan listoja. Kirjoitan listoja kaikenlaisista asioista: töistä, suunnitelmista, projekteista, pakattavista asioista… Oikeastaan ainoa, mistä listoja harvoin teen, ovat ostettavat asiat.

Olen tutustunut lukuisiin listapalveluihin, joita verkosta löytyy. Voo2do tarjosi vaihtoehtoja, mutta käytettävyys ei ollut parhaasta päästä ja riemunkirjava ulkoasu oli minulle vähän liikaa. Ta-da List oli selkeä ja helppokäyttöinen, mutta ominaisuuksia oli liian vähän.

Remember the Milk on yksi parhaista ja monipuolisimmista listaohjelmista – sen voisi yhdistää myös Gmailiin –, mutta RTM:n ulkoasu ja käytettävyyskään ei loppujen lopuksi minua miellyttänyt.

Listojen tekemiseen voi käyttää myös Evernote, jonka esittelin eilen.

Bongasin myös palvelut Toodledo ja Checkvist, mutta niihin en tullut tutustuneeksi, sillä löysin samaan aikaan Sen Oikean listapalvelun.

Lähes täydellinen: Todoist

Todoist on minun tarpeisiini likimain täydellinen listapalvelu. (Palvelun mobiilisivusto löytyy osoitteesta todoist.com/m/.)

Ulkoasu on pelkistetty ja yksinkertainen, eikä näkösällä ole mitään turhia härpäkkeitä. Aloitusvaiheessa palvelu näyttää tyhjältä ja valjulta, mutta käytössä yksinkertainen ulkoasu on valttia.

Listat saa jaettua projekteihin, joille voi antaa tunnusvärit. Minulla on erilaisia ryhmittelyjä työelämän eri osa-alueille sekä henkilökohtaisiin tarpeisiin.

Jokaiseen projektiin saa lisättyä alaprojekteja. Minulla on esimerkiksi kategoria “juoksevat asiat”, joiden alle olen tehnyt omat ryhmittelyt perheelle, työlle, omille asioille ja ostettaville asioille.

Projektiin tehdään (tehtävä)lista. Listalle voi rakentaa sisennettyjä alalistoja, jotka saa halutessaan piilotettua päätehtävän alle.

Jokaiselle listatulle asialle voi asettaa päivämäärän, ja kun homma on tehty, sen voi ruksata pois listalta. Töitä voi laittaa myös säännöllisesti toistuviksi, minulla esimerkiksi alvien tilitys toistuu työlistalla joka kuukausi.

Haku ja hienosäätöä

Listoja voi selata projekteittain, mutta listoista saa myös tehtyä päivämääriin perustuvan haun. Näin ohjelmaa voi käyttää töiden suunnitteluun sekä muistutuksiin: työlista kertoo, mitä tänään, huomenna ja lähipäivinä pitäisikään tehdä.

Listoille voi lisätä prioriteettimerkintöjä, jolloin ne tärkeimmät ja kiireisimmät projektit näkyvät listalla erivärisinä ja päivämäärän perusteella tehdyissä hauissa prioriteettijärjestyksessä.

Erityisesti pidän siitä, että syötteelle voi antaa myös lisämääreitä (“labels”) @-merkillä. Listoille voi tehdä hakuja myös näiden lisämääreiden avulla. Minulla on käytössä esimerkiksi lisämäärite @posti, jolla merkitsen eri kategorioihin kirjatut postitustehtävät. Vastaavasti laskutuksille on @lasku ja ostettaville @osta.

Kun haluan nähdä, mitä kaikkea minun pitikään postittaa, kirjoitan hakukenttään @posti, ja saan listan postituksista. Laskutuspäivinä käytän hakusanaa @lasku ja niin edelleen.

Todoist on ilmaispalvelu, mutta tarjolla on toki myös Premium-versio. Maksullisessa versiossa on tarjolla muistutuksia esimerkiksi sähköpostiin, parempi lisämääritteiden hallinta sekä salattu yhteys.

Jos Todoist olisi mahdollista asentaa omalle koneelle, ohjelma olisi aika lailla täydellinen työlistojen tekoon ja suunnitteluun.

Huomenna verkkoviikkoni siirtyy pohdiskelemaan viestintää.

Haluaisin sanoa, että...