Merkinnät teemasta ''

Ei sunnuntaikaupalle

En erityisemmin perusta sunnuntaiaukioloista. Minusta kaupankäyntiin riittää kuusi päivää viikossa ihan mainiosti.

Tänään kuitenkin havaitsimme, että kaupassa olisi pakko käydä. Tarvitsimme nestemäisiä hiilareita, ja niitä oli kotona rajallisesti. Teimme siis listan ja mies lähti käymään pikimmältään kaupassa.

Paitsi että juuri tänään kaupat eivät olleet auki, ei edes Sale, joka kuuluu alle 400 neliön erikoissäännön piiriin. Helluntai, näet.

Ensin opettavat ihmisen siihen, että sunnuntainakin saa haettua pakolliset, ja sitten pistävät kauppojen ovet säppiin.

Kesän merkit

Tänään olohuoneeseen linnoittautui vuoden ensimmäinen ampiainen. Se oli iso ja se oli kiukkuinen. Toiset kesä tekee sellaisiksi.

Toivottavasti tämä ampiainen oli kesän ainoa sisätiloista kiinnostunut pörriäinen.

***

Kävin illalla harrastamassa hyötyliikuntaa. (Toisin sanoen tarkoitus oli toimittaa yksi koru työreissulla perille, mutta se makasi yhä olohuoneen pöydällä, vaikka minä olin jo opettamassa. Kävin siis töitten jälkeen pyörälenkillä ja toimitin korun perille.)

Paluumatkalla viilletin mäkeä alas. Samaan suuntaan – tien toisella puolella tosin – painalsi jänis. Tai rusakko. En ole koskaan oppinut erottamaan niitä toisistaan. Pitkäkorvainen metsänelävä, yhtä kaikki.

Totesin, että jänis (tai rusakko) päihittää juoksutahdissa minun alamäkivauhtini. Mahtavatkohan sen silmissä koskaan vilistä ohikiitävät maisemat?

Kassikaupalla

Kevään päätteeksi koululuokat tyhjennetään kaikista kädentaidon näytteistä, joita talven mittaan koulussa on tehty. Lastemme koulussa se määrä ei ole mikään ihan vaatimaton: lasta kohti kannettiin kotiin iso kassillinen piirustuksia ja askarteluja ja käsityöt päälle.

Kun ajattelee, miten paljon käsitöitä itse harrastan, täytyy tunnustaa, että surkean vähän lapsiani niihin rohkaisen ja opastan. Onneksi lastemme koulussa on mahtavat opettajat, jotka neuvovat ja kannustavat lapsia monenlaisiin kädentaidon töihin ja kokeiluihin. Sitä paitsi monet tuotoksista ovat oikeasti tosi komeita ja huolellisesti työstettyjä.

Koulu on niin paljon muutakin kuin faktojen pänttäystä. Parhaimmillaan se on onnistumisia ja oivalluksia. Kassillinen kädentaitojen näytteitä konkretisoi sen myös vanhemmille.

.htaccess ja sanat hakusassa

Joskus löytäminen voi olla niin vaikeaa.

Tein syväluotaavaa tutkimusta .htaccessin maailmaan. Tiesin, mitä etsin, ja olin ihan satavarma, että joku muukin oli ongelmaa joskus mielessään pohtinut. Mutta kun en tiennyt, millä hakusanalla lähtisin hakemaan.

Tein siis kymmenittäin hakuja, joista jokainen antoi minulle uusia hakusanoja, joita yhdistelemällä pääsin aina vain lähemmäs sitä oikeaa hakusanayhdistelmää, jolla voisin löytää sen, mitä hain.

Lopulta löytyi sivu, josta löytyi linkki sivulle, joka kertoi ihan selväsanaisesti, millaiset rivit .htaccessiin täytyy kirjoittaa, jotta homma pelaa. Kirjoitin ne, siirsin .htaccessin paikalleen ja kas, kaikki toimii.

Prosessiin meni vain hirveän kauan. Seuraavaksi voisivat kehittää Googlesta sellaisen version, joka osaa vastata myös kysymyksiin, joihin ei ole sopivia hakusanoja. Sellainen intuitiivinen hakukone, kiitos!

Päivittelen selaimia

Kone halusi päivittää Windowsia. Päivityksen takaa paljastui Internet Explorerin versio 8. Olin lukenut blogeista, että Microsoft laittaa IE8:n päivityksen ikään kuin käyttöjärjestelmäpäivitykseksi, ja tovin jos toisenkin tuumasin kyselyruudun edessä, klikkaanko ok vai peruuta.

Klikkasin sitten ok. En käytä Exploreria muuta kuin tarkistaessani, että työstetyt nettisivut toimivat myös Explorerissa. Toisaalta olisi ollut järkevää pitää IE7 vielä jonkin aikaa, sillä tunnetusti monet selainten käyttäjät eivät päivitä selaimiaan.

Koska sivujen testaaminen kaikilla käyttöjärjestelmillä ja selaimilla ja selainversioilla ei kuitenkaan onnistu, olen ottanut ohjenuorakseni sen, että työstämieni sivujen täytyy toimia Windows XP:ssä ja Vistassa yleisimpien selainten uusimmilla versioilla. Siinäkin on jo testaamista koko joukko.

***

Samalla kertaa päätin päivittää Operan uusimpaan versioonsa, joka näkyy olevan 9.64. Operan päivitys ei suju aivan yhtä helposti kuin pääselaimeni Firefoxin: Operan päivitys täytyy ensin ladata koneelle ja sitten ajaa päivitys-exe, kun taas Firefox päivittää uuteen versioon automaattisesti käynnistyksen yhteydessä.

Tai ehkä siellä Operassa on joku namiska, jota pitäisi painaa, jotta päivitys hoituisi automaattisesti, mutta koska käytän Operaa lähinnä vain työstettyjen nettisivujen toiminnan tarkistamiseen, en ole isommin tutustunut selaimen ominaisuuksiin.

***

Tiedostin hiljattain, että Safari, jota olen pitänyt Macin käyttäjien selaimena, on saatavilla myös Windowsiin.

Pohdin tovin, lataisinko sen (jotta voisin testata jne.), mutta koska tällä hetkellä tyrkyllä on Safari 4 Beta, päätin lykätä projektia tuonnemmaksi. Taidan ladata selaimen sitten, kun nelosversio pääsee betavaiheen yli – jos vaikka sitten ei olisi tarpeen päivittää ihan heti.

***

Taannoin eräänä sumea-aivoisena hetkenä kävin läpi Firefoxin liitännäisiä (engl. add-ons) ja tein listaa, millaisia härpättimiä voisin Firefoxiini lisätä.

Koska hetki oli sumea-aivoinen, muistan elävästi tehneeni listan, mutten löydä sitä mistään.

Kun kerran olin tänään päivitysvireessä, kävin sentään hakemassa Web Developer -lisäkkeen läppärin Firefoxiin – kaikkien muiden koneiden tuliketussa se jo onkin. Seuraavalle kolmelle viikolle on suunnitellut nettisivujen työstöä, joten lisäkkeelle on luvassa paljon käyttöä.