Laulu soi (14. luukku)

Ennen päivän aihetta todettakoon: kyllä, eilinen jäi väliin. Piti siinä printata joulukortteihin taustalipareita, ja väsytti aivan armottomasti, joten suljin hetkeksi silmät, kun printteri runksutti…

Tänä iltana oli koulun joulujuhla. Olen jo muutaman juhlan tässä koulussa nähnyt ja koko joukko juhlia on vielä tulossa, ja täytyy sanoa, että tässä opinahjossa on hyvät juhlat! Koko koulu eskareista kuutosluokkalaisiin on mukana: isommat koululaiset esittävät pieniä näytelmiä, viitosluokkalaiset ja eskarit tekevät yhteistä ohjelmaa (tänä vuonna oli kerrassaan mainio tanssileikki, jossa pikkuiset tontut leikkivät lumiukon ympärillä), kuutoset ja ekaluokkalaiset toteuttavat jouluevankeliumin enkeleineen, paimenineen ja tietäjineen. Tänä vuonna nähtiin muun muassa hauska tonttuleikki ja suloinen pikkuballeriinojen tanssi. Ja mikä parasta, koko koulu laulaa!

Yksi miinus tässä lauluhommassa on: kun joulujuhlan ilta koittaa, minäkin hallitsen koko lauluohjelmiston, sillä sitä soitetaan ja lauletaan meillä hartaasti harva se päivä. Koululaisilla ei nimittäin ole sanapapereita rapisteltavanaan, vaan koko joukko laulaa ulkomuistista. Tekee hyvää muistille, laulamiselle ja koko juhlalle, vaikka se yllätysmomentti illasta jääkin puuttumaan.

Minusta on hienoa, kun koko koulu, kaikenikäiset koululaiset ja opettajat, laulavat yhdessä koko joukon joululauluja – säestyksenä on sähköpianon lisäksi yleensä rummut ja basso, jolloin tulee jo oikeaa livemusiikin tuntua. Tänä vuonna opin muutaman uuden joululaulun: Lumilinna kuuluu olevan Jukka Kuoppamäen sävellys ja Jari Sillanpään tunnetuksi tekemä (siis muille paitsi minulle), Joulun suuri ihme (säv. Ari Rautakoski, san. Pia Perkiö) on niin uusi kappale, että joululaulukirjamme eivät sitä vielä tunne, ja tutuksi tuli myös kymmenkunta vuotta vanha Joulun suuri salaisuus, sävellys Petri Laaksonen, sanat Anna-Mari Kaskinen – parivaljakko, jonka kappaleisiin tutustuin ensimmäistä kertaa rippikoulussa.

Seuraavan kerran lauletaan jo sunnuntaina. Silloin paikallisessa kirkossa on kauneimmat joululaulut, ja sinne menen jälkikasvun kanssa laulamaan, kuuntelemaan ja nauttimaan.

Haluaisin sanoa, että...