Merkinnät teemasta ''

Niin hiljaista

Joulukuu on blogimaailmassa tappavan tylsä. Melkein kaikki hiljenevät – jouluvalmisteluihin? –, joten blogikierros on nopeasti tehty.

Osasyynä on tietysti se, että valtaosa rss-syötelukijaani tallennetuista osoitteista kuuluu jonkin sortin kädentaitoblogeille. Ja mitä kädentaitajat tekevät joulukuussa? Joululahjoja. Ja niitähän ei voi näyttää julkisesti, jos lahjan saaja vaikka käy etukäteen kurkkimassa.

Ei minulla tietysti olisi aikaa blogeja käydä kyttäämässäkään: pitäisi tehdä – joululahjoja. Ei tosin omia, mutta joululahjoiksi meneviä tilauskoruja on vielä tälle viikkoa viimeisteltäväksi. Kaikkinensa tämä joulunalusaika on aikamoista haipakkaa. Tunnetustihan koko maailma on tehtävä ennen joulua valmiiksi.

***

Olen pyörittänyt kuukauden verran tonttuprojektia, joka alkaa olla loppusuoralla. Sen kunniaksi valitsen päivän joululauluksi kappaleen nimeltä Tonttu. Sävellys on Lyyli Wartiovaara-Kallioniemen, sanoitus Viktor Rydbergin ja suomennos Valter Juvan.

Kappale kertoo unettomasta tontusta, joka käy yöllä tarkistamassa aitat, talon eläimet, tuvan, ladon. Kyllä te tämän tiedätte: “Pakkasyö on ja leiskuen Pohja loimuja viskoo.” Säkeistöjä on kaikkiaan yksitoista, enkä muista niistä suurinta osaa koskaan edes kuulleeni. Kronikkamuotoinen joululaulu, jossa ei ole kertosäettä, ei liene joululaulelojen ykköshitti (paitsi tietysti Kello löi jo viisi, mutta siinä onkin lyhyet säkeistöt ja runsaasti alkusointuja).

Tämä on Tonttu-laulun toiseksiviimeisestä säkeistöstä.

Tonttu puoleksi unissaan
ajan virtaa on kuulevinaan,
tuumii, minne se vienee,
missä sen lähde lienee.

“Tonttu ei vaan saa unta.” Ei muuten taida saada tämäkään tonttu, mutta toisessa mielessä: taitaa kello vierähtää aika tovin seuraavan vuorokauden puolelle töiden parissa. Talossa on mukavan hiljaista, nyt on hyvä tehdä hommia.